پیشنهاد و پیگیری« روزانههای سینمایی» خوشبختانه به ثمر نشست و از ساعتی قبل سریال خاطرهانگیز قهوه تلخ بر روی پلتفرمهای اینترنتی منتشر شد.
«روزانههای سینمایی» در این یادداشت(اینجا) پیشنهاد کرده بود، در روزهای خانهنشینی اجباری میلیونها خانوار ایرانی یکی از سرگرمکننده ترین مجموعههای نمایشخانگی که پتانسیل بالایی برای جذب علاقمندان دارد، قهوه تلخ به کارگردانی مهران مدیری و نویسندگی خشایارالوند، امیرمهدی ژوله و دیگر نویسندگان است. قهوه تلخ در سال های ۸۹-۹۱ در نمایشخانگی همزمان بر روی لوح فشرده CDوDVDمنتشر شد و مورد استقبال مخاطبان قرارگرفت.
توزیع و پخش منظم این مجموعه در سراسر کشور یکی از چالشهای جدی تیم سرمایه گذار بود و به همین خاطر چند بار شرکت پخش آن تغییر کرد. تقاضای زیاد برای این محصول و کمتجربگی شرکتهای پخش فرهنگی باعث شد تا دستاندرکاران سریال متوسل به پخشهای مواد غذایی و دارویی شوند و از ظرفیت آنها سود ببرند. قهوه تلخ تقریبا تا نیمه کار با تیراژ میلیونی تکثیر و توزیع میشد و بعد از وقفه چند هفتهای در توزیع آن، شیب منفی تیراژ آن آغاز شد. در آن زمان برای ساخت سریال به جز سرمایه اولیه که صرف پیشتولید، دکور و لباس و قسط اول به عوامل میشد، مابقی سرمایه از محل فروش تکنسخهای قسمتهای سریال تامین میشد. به همین خاطربدحسابی عمدهفروشان و تغییر چندباره شرکت توزیع کننده محصول سبب شد تا دستمزد عوامل ماهها به تاخیربیافتد و به تدریج حاشیههایی برای پروژه ایجاد شود.
مضافا که فضای ملتهب ناشی از وقایع طول سال ۸۸ تا چند سال بر همه عرصههای اجتماعی و فرهنگی سایهگستر بود و عدهای در داخل و رسانههای اپوزیسیون در خارج از کشور به دنبال برداشتهای سوگیرانه خود از سریال و سیر داستان آن بودند. در چنین فضایی نظارت و بازبینی سریال متاثر از فشارهای خارج از وزارت ارشاد بود و بعضا برای رفع پارهای از سوء تفاهمات صحنه و حتی قسمتهایی از مجموعه یکسره حذف و امکان نمایش نیافتند.
مجموعه این اتفاقات نفس سریال را به شماره انداخت و سه قسمت پایانی قهوه تلخ که باید همانند قسمتهای پیشین در یک پک عرضه میشد، تولید نشد و سبب گلایهمندی شدیدانبوه مخاطبانی شدکه خود راملزم به خرید نسخه اصلی سریال و حمایت از سرمایهگذاران میدیدند. این اتفاق تلخ باعث شد تا عوامل سریال و در راس آنها مهران مدیری بشدت مورد انتقاد جامعه مخاطبان قرار گیرند و تا سالها پاسخ قانعکنندهای برای مردم نداشته باشند.
در یک دهه گذشته تلویزیونهای فارسی زبان ماهوارهای به دفعات قهوه تلخ را بازپخش کردند و از تصدق آن به درآمد نجومی از جذب آگهی دست یافتند.
قهوه تلخ بعد از سریال قلب یخی اگر چه دومین سریال اختصاصی نمایشخانگی بود، اما به دلیل استقبال خیرهکننده مردم از آن، تلویزیون انحصاری کشور به ساخت سریال در جایی غیر از تلویزیون حساس شد و برای جلوگیری از کوچ سایر فیلمسازان به نمایش خانگی و برهم خوردن مناسبات حقوق و دستمزد، تلاشهاو پیگیریهایی را در سطوح بالای تصمیمگیری به عمل آورد تا برغم مقررات موجود، تولید و پخش سریال را فقط در محدوده تحت مدیریت خود متمرکز کند و عبارت سریال غیرتلویزیونی را از قاموس تولیدات تصویری به کلی پاک کند. قاطعیت دولت وقت سبب ناکامی جامجم نشینان شد و بدین ترتیب سرمایهگذاری برای ساخت مجموعههای نمایشی سال به سال ابعاد گستردهتری به خود گرفت.
… بعد از دهسال قهوه تلخ این بار در آزمون پخش اینترنتی قرارگرفتهاست. تجدید دیدار با بابا اتی، باباشاه و بلوتوس و بازپخش سریال قهوه تلخ در حالیکه بعضی از بازیگران آن دیگر در بین ما نیستند و به دیار باقی شتافتهاند، یادآور همه خاطرات تلخ و شیرینی است که از این مجموعه ۱۰۲ قسمتی در اذهان رسوب کردهاست.
مهران مدیری بعد از قهوه تلخ و اتمام دوره تعهدکاری خود به برادران آقاگلیان تهیهکنندگان قهوه تلخ، بطور پیدرپی چند مجموعه طنز با سرمایه شرکت گلرنگ برای نمایشخانگی ساخت تا حیثیت خدشهدار شده خود را در افکارعمومی ترمیم و بازسازی کند.
روزانه های سینمایی را در تلگرام دنبال کنید: http://t.me/cinemadailyir
اضافه کردن نظر