روزانه های سینمایی

«وی‌او‌دی»ها در شروع خوب و در ادامه ناامیدکننده

بنیاد سینمایی فارابی بعد از اینکه در اوایل سال ۹۸ بخشی از ماموریت‌های موسسه منحل شده رسانه‌های تصویری را عهده‌دار شد، فرصت را غنیمت دانست تا راساْ نسبت به بیرون آوردن تعداد زیادی از فیلم‌هایی که در بایگانی‌ها بلااستفاده مانده بودند و خواستگاری برای خرید رایت ویدیویی آنها پیدا نشده بود، را به بهانه تعطیلی سینماها روانه سامانه‌های استریم کند.

از ابتدا هم معلوم بود و در این پست هم اشاره تلویحی به این موضوع داشتم که گره زدن زلف پخش اینترنتی به فیزیکی، سبب می‌شود تا در تعطیلات دوهفته‌ای نوروز، شاهد کمتر فیلم یا قسمت‌های تازه‌ای از سریال‌های اختصاصی شبکه نمایش خانگی باشیم.

در آستانه سال نو و هفته‌های پایانی سال، شرکت‌های پخش با توپ پر ظاهر شدند و از چله‌ داشته‌هایشان به جز فیلم‌های سینمایی روز مثل مطرب، شاه‌کش، ایده اصلی، مشت‌آخر، باشگاه همسران، دخترشیرازی، کروکودیل، دختر شیطان و ۲۳ نفر، اصل غافلگیری را هم رعایت کردند! و سریال قهوه تلخ و فیلم سینمایی مارمولک را به مخاطبان عرضه کردند.

در ادامه اتفاق دیگری افتاد و به رغم اینکه هر روز آرشیو سامانه‌های آنلاین ویدیویی غنی می‌شد اما  در عمل و در واقعیت چیز دندان گیری دست کاربران این سامانه‌ها را نمی‌گرفت. قضیه چی بود؟

بنیاد سینمایی فارابی بعد از اینکه در اوایل سال ۹۸ بخشی از ماموریت‌های موسسه منحل شده رسانه‌های تصویری را عهده‌دار شد، فرصت را غنیمت دانست تا راساْ نسبت به بیرون آوردن تعداد زیادی از فیلم‌هایی که در بایگانی‌ها بلااستفاده مانده بودند و خواستگاری برای خرید رایت ویدیویی آنها پیدا نشده بود، را به بهانه تعطیلی سینماها روانه سامانه‌های استریم کند.

نام فیلم‌ها و شکست اغلب آنها در اکران عمومی به اعتبار آنکه بسیاری از عناوین متعلق به سینمای کودک و نوجوان بودند، از قبل این داوری را در پی داشت که مخاطب و بیننده زیادی منتظر تماشای آنها ننشسته‌اند. همین هم شد و به رغم بارگذاری عناوین قدیمی متعلق به فارابی، از این فیلم‌های قدیمی با ساختاری کهنه یا مخاطب خاص، آبی برای کاربران در خانه مانده گرم نشد. از آنسو فارابی در مواجهه با تلویزیون دست پری داشت و فیلم‌های بزرگسال و کودک پرمخاطب خود را در سبد فروش گذاشت تا از این تنها بازار سالانه سهمی را از آن خود کند.

البته در این فاصله اتفاق دیگری هم افتاد و تعدادی از فیلم‌هایی که پیش از این نسخه فیزیکی آنها منتشر شده بود، مجال خودنمایی در اینترنت نصیب‌شان شد. فیلم‌هایی مثل شاعر زباله‌ها، لطفا مزاحم نشوید و گلچهره در این رابطه قابل اشاره هستند که در بین آنها گلچهره بارها از تلویزیون هم پخش شده است. با این حال مخاطبان وقتی ویترین پلتفرم‌های انلاین را از تنوع و تعدد فیلم ایرانی خالی دیدند، به سراغ فیلم خارجی رفتند و دوباره کنترل نمایشگرهای خانگی در دست کوچکترها افتاد تا انیمیشن‌های روز را از بیش از این از دست ندهند.

در بین سریال‌های اختصاصی شبکه موسسه سرورسانه پارسیان به عنوان سرمایه‌گذار و تهیه‌کننده سریال کرگدن که همزمان پخش کننده نسخه فیزیکی آن نیز بود، وقتی از کاهش تدریجی تقاضای بازار برای کرگدن مطمئن شد، از توزیع آن دست کشید و کلا پخش فیزیکی محصولات شبکه را از دستور کار موسسه خارج کرد. به همین خاطر توزیع کرگدن در تعطیلات هم ادامه یافت و همانند سریال خوابزده که از روز اول محمل پخش خود را در  اینترنت جستجو کرده‌بود، حلقه ارتباط با مخاطب را نگسستند.

از فردا مجموعه هم‌گناه و از هفته آینده دل به این جمع افزوده می‌شوند تا نصاب سریال‌های شبکه بر عدد چهار باقی بماند و «وی‌او‌دی»ها که در شروع خوب و در ادامه ناامیدکننده ظاهر شدند، جان تازه‌ای پیدا کنند.

روزانه های سینمایی را در تلگرام دنبال کنید: http://t.me/cinemadailyir

سعید رجبی فروتن

در کنار روزمرگی های معمول، این جا خودم و افکارم را ثبت می کنم. از فرهنگ و هنر تا سینما و نمایش خانگی... می توانید نوشته های من را در «روزانه های سینمایی» دنبال نمایید.

اضافه کردن نظر

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

مرا در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید