یکی از صنایع ادبی نسبتاً پرکاربرد در ادبیات فارسی «مدح شبیه ذم» است. در این صنعت شاعر یا گوینده بیتی یا مطلبی را می آورد که خواننده حمل بر نکوهش و انتقاد از موضوع مورد نظر شاعر یا گوینده می کند اما در ادامه متوجه می شود که بر خلاف تصور اولیه، منظور نویسنده و شاعر تعریف و ستایش موضوع است. این مقدمه را گفتم تا عرض کنم ا،ین روزها در شبکه های اجتماعی فیلم کوتاهی با عنوان « به ایران سفر نکنید» مورد استقبال کاربران قرار گرفته است. داستان از این قرار است که دو جوان فرانسوی به نامهای بنیامین و باپتیست به رغم تبلیغات منفی درباره ایران و نهی اطرافیان و از جمله چند ایرانی مقیم فرانسه! تصمیم می گیرند به ایران سفر کنند. این تصمیم عملی می شود و اتفاقاً بنیامین از سفر خود به ایران فیلمی تهیه می کند. روزی که او فیلم کوتاه ۳ دقیقه ای خود به نام «به ایران سفر نکنید» را در فرانسه به نمایش گذاشت، نه تنها سبب شرمندگی دوستان ایرانی و فرانسوی شد بلکه بازتاب های وسیعی در جهان یافت.
فیلم «به ایران سفر نکنید» به زیبایی هر چه تمامتر پاسخی است به تبلیغات منفی و شبهاتی که طی این سالها علیه ایران ساخته و پرداخته شده است. بر خلاف نام فیلم که هوشمندانه « به ایران سفر نکنید» انتخاب شده است، فیلم سلسله تصاویری شگفت انگیز را از شور زندگی در ایران ارائه می کند و چهره ای شادمان و انرژیک از ایرانی هایی که دوربین مستند وار آنها را در قاب گرفته است، به نمایش می گذارد. زیبایی و اثرگذاری فیلم وقتی دوچندان می شود که آن را در کانتکس همه گزاره ها و کلیشه های غلط و دروغینی بگذارید که بعضی از رسانه های نظام سلطه بر ضد ایران آفریده اند. در فیلم « به ایران سفر نکنید» زیر نویس نقش کلیدی ایفا می کند و در ادامه معنایی که عنوان فیلم افاده می کند، زیر نویس ها با بازیگوشی های قلمی و طنزی که در آنها بکار رفته است، به گونه ای نوشته شده اند تا در برابر تصاویر عریان و گویایی که از ایران امروز می بینیم یکباره از هر چه معناست، تهی شوند.!
به عنوان مثال وقتی عبارت «معماری ایران خیلی مبتدیانه است» را می خوانیم، تصاویری از معماری سحر انگیز و با شکوه بناهای قدیمی به رخ بیننده کشیده می شوند. « به ایران سفر نکنید» مطلقاً فیلم سفارشی نیست و شاید به خاطر صمیمیت و صداقتی که در نگاه سازنده وجود دارد، به دل هر بیننده ای می نشیند و باطل السحر همه تبلیغات مسموم و غیرواقعی علیه ایران می شود. با احترام به همه تلاش های خلاقه فیلمسازان و طنی که کوشیده اند، راوی صادقی از ایران باشند، سخت به این حقیقت معترفم که :
بهتر آن باشد که سر دلبران / گفته آید در حدیث دیگران
اضافه کردن نظر