سوداگران عرصه فرهنگ و هنر در سالهای گذشته خوانندگان، فیلمسازان، تهیهکنندگان و هنرمندان بسیاری را قربانی نیتهای شوم خود میکردند حالا یک سال است که هنرمندان و فعالان عرصه فرهنگی با وجود تأسیس ستاد صیانت و حمایت از آثار فرهنگی و هنری وزارت ارشاد قریباً نفسی راحت میکشند و با دغدغههای کمتری مواجه هستند؛ ستادی که بزرگتر شدن هر چه بیشتر سایه آن میتواند سایه سیاه سوداگران و مافیای محصولات فرهنگی و هنری را از سر پدیدآورندگان این آثار کم کند. یک سال از تأسیس ستاد صیانت و حمایت از آثار فرهنگی و هنری کشور میگذرد. امروز شرایط به گونهای رقم خورده که بازار محصولات فرهنگی و هنری در ۳۰ استان کشور نظارت محسوس ستاد صیانت و حمایت از آثار فرهنگی و هنری را بالای سر خود حس میکند. این ستاد که در راستای صیانت از بازار محصولات فرهنگی و ایجاد حس امنیت سرمایهگذاری در این بازار شکل گرفته است، فعالیت خود را در حوزههای مختلفی متمرکز کرده است؛ از نظارت بر بازار عرضه الواح فشرده گرفته تا هولوگرامدار شدن و شناسنامهدار کردن این محصولات. جلوگیری از کپی و تشکیل ستادهای استانی، ستاد صیانت و حمایت از آثار فرهنگی و هنری در یک سال فعالیت خود باعث ایجاد فضایی شده است که در آن توزیعکنندگان محصولات فرهنگی بر این باور رسیدند تا تحت معیارها و استانداردهای مورد تأیید وزارت ارشاد حرکت کنند. از سوی دیگر فعالیتهای ستاد، اطمینان خاطر و احساس امنیت ناشی از یک نظارت همهجانبه را برای مخاطبان و شهروندان فراهم آورده و از دغدغههای هنرمندان و فعالان حوزه فرهنگ کاسته شده است.
معمولاً در حوزه فرهنگی، دستگاهها بر اساس نقشه فرهنگی و مهندسی فرهنگی مد نظر مقام معظم رهبری راهبردهای خود را مشخص میکنند. ستاد صیانت و حمایت از آثار فرهنگی و هنری نیز در این مسیر با آسیبشناسی و تقویت نقاط قوت خود در حوزه فعالیتهایش مسیری هموار را پیش رو دارد. یکی از نکات بحثبرانگیز درباره حوزه فعالیتی ستاد صیانت و حمایت از آثار فرهنگی و داخلی وزارت ارشاد، این است که این ستاد در حوزه صیانت از حقوق آثار فرهنگی ایرانی خارج از کشور ورود پیدا نمیکند، چه بسا چنانچه مأموریت صیانت از این آثار نیز در دستور کار قرار گیرد. این ستاد بر حسب وظیفه در این حوزه نیز ورود پیدا خواهد کرد. هر چند این در شرایطی محقق خواهد شد که ایران نیز به قانون کپی رایت بپیوندد. در آن صورت ستاد صیانت و حمایت از آثار فرهنگی و هنری خواهد توانست مرزها را بشکافد و بنا بر مأموریتهایی که برایش تعریف میشود و با استفاده از ظرفیتهای حقوقی خود از حقوق پدیدآورندگان ایرانی در آن طرف آبها نیز صیانت و حفظ آثار کند.
در این یک سال ستاد نوپا تلاش کرده است که بر اساس تدابیری که وزارت ارشاد برای صیانت از آثار فرهنگی و هنری تعیین کرده در حوزه حمایت از پدید آورندگان آثار و نیز جنگ نرم و جلوگیری از رواج محصولات غیرمجاز فرهنگی تلاشهای خوبی را به ثمر بنشاند. نظارتهای خوبی بر استان تهران داشته باشد و از بعضی استانها نیز بازرسی لازم را به عمل بیاورد. پیگیری استانداردسازی محصولات فرهنگی و بحث تشکیل اتحادیه تخصصی عرضه محصولات فرهنگی و نیز کشف و انهدام ۶۰ میلیون لوح فشرده غیرمجاز، پلمب مراکز غیرقانونی توزیع، از جمله فعالیتهای قابلتوجه این نهاد در یک سال اخیر بوده است. در این بین آنچه که ضروری به نظر میرسد، حمایت مالی از نهادی است که برای اولین بار در تاریخ ایران در قامت مرجع رسیدگیکننده به شکایات فرهنگی و هنری به جد وارد عمل شده است و در این یک سال برآیندهای خوب و قابلتوجهی را از خود بر جای گذاشته است؛ حمایتی که وصول شدن آن پیش از خدشه وارد شدن بر وجهه کنونی این نهاد نزد هنرمندان و حتی سوداگران عرصه هنر لازم و ضروری به نظر میرسد منبع: روزنامه جوان.
اضافه کردن نظر